Boekentips van auteurs #1
We gaan van start! Ik mag de eerste Boekentips van auteurs met je delen! In deze blogreeks, ter ere van de Boekenweek 2024, vertellen een aantal auteurs over hun favoriete boek. Een onmogelijke vraag bleek in de praktijk. Laat je inspireren door nieuwe verhalen en maak kennis met de eerste auteurs. Veel leesplezier!
De favoriet van Anneloes Tieleman: Call me by your name – André Aciman
Waarom is dit je favoriete boek?
‘Het boek dat mijn hart heeft veroverd, is ‘Call me by your name’. Hoewel ik meerdere favoriete boeken heb en mijn keuze afhangt van mijn gemoedstoestand, kwam dit boek direct in mijn gedachten toen je ernaar vroeg.
Het is een prachtig coming-of-age verhaal waarin de lezer wordt meegesleept in de wereld van Elio. Het boek verzwolg me, nam me mee op zijn golven, soms rustig kabbelen, soms woest. Maar altijd met een heerlijke overgave. Het is een verhaal waarin ik de vrijheid van ontdekking van Elio proef. Ik wil hem beter leren kennen, maar ik wil ook dat hij geliefd wordt. Met zijn vader voert hij fijne gesprekken, die hem de vrijheid geven om te groeien en te bloeien. Wellicht iets wat ik vroeger niet durfde, maar wel fijn om te lezen. De schrijver nam me mee in een prachtig verhaal waarin Elio tijdens een zomerse vakantie halsoverkop verliefd wordt. Na het lezen van het einde verlangde ik naar meer.’
Maak kennis met Anneloes Tieleman
Ik ben Anneloes Tieleman, copywriter en auteur van ‘De Joodse vrouw’, en momenteel werk ik aan een nieuw manuscript onder begeleiding van Sabine Mourits. Het manuscript, getiteld ‘Vlammen van Vrede’, speelt zich af in een dystopische wereld ver in de toekomst:
Te midden van een hoogtechnologische samenleving zijn de meesten verslaafd aan de Virtual Reality World of Dreams. Sommigen hebben niet de financiële middelen om voortdurend verbonden te blijven met die digitale wereld, anderen doen dat niet vanwege persoonlijke gewin. Aria behoort tot de laatste groep; ze lost “problemen” op voor beroemde Avatars. Echter, in de echte wereld zijn deze machtige Avatars slechts verschrompelde lichamen, verbonden met de VR-wereld via couveuses en infusen. Hoe Aria deze “problemen” oplost? Dat bepaalt ze helemaal zelf, zolang het probleem zich maar nooit meer voordoet. Nooit weer. Vlak bij de Marokkaanse kust slaat op Aria’s verjaardag een astroïde in. Eerst een rookpluim, gevolgd door een symfonie van ontploffingen. De aarde gehuld in duisternis door stof, zwavel en waterdamp. Uit het as herrijst Aria en besluit, door vernielingen en slachtoffers, alle sporen van haar verleden achter zich te laten. Het is genoeg geweest. Vanaf nu, te midden van deze duisternis die een voorbode vormt voor een afschrikwekkende toekomst, zou het verrichten van goede daden schaars zijn. Een nucleaire winter vangt aan.
De favoriet van Astrid Witte: Aan de andere kant van de deur (Zeeën van tijd) – Tonke Dragt
Waarom is dit je favoriete boek?
‘Mijn favoriete boek is ‘Aan de andere kant van de deur/Zeeën van tijd’ van Tonke Dragt. Dit jeugdboek las ik voor het eerst als tiener en eens in de zoveel tijd lees ik het opnieuw, omdat je er zo heerlijk in kunt verdwalen.
Hoofdpersonage is Otto. Hij krijgt een mysterieus boekje in handen waarin staat dat deuren niet altijd toegang geven tot de plek die je verwacht. En dat ervaart hij zelf ook, wanneer hij ineens in een grote, afgelegen ambassade terechtkomt. Er wonen een paar kinderen en vreemde figuren. Er is ook gevaar.
Als lezer hoop je na het lezen van dit boek gewoon dat het echt kan. Dat je je eigen deur opent en ook in dat gebouw vol geheimen terechtkomt. Leuk is dat er ook verwijzingen zijn naar natuurkundigen zoals Einstein.’
Maak kennis met Astrid Witte
In 2016 kwam een grote droom uit toen mijn eerste boek 'Spiegelmeisje' in de winkel lag. Ondertussen heb ik 14 boeken voor jeugd en volwassenen op mijn naam, gepubliceerd bij de uitgeverijen Clavis en Ellessy, en 1 in eigen beheer. Ik heb geen vaste thema's en genres. Zo schreef ik fantasy, coming of age, romantiek en thrillers. Momenteel werk ik aan een historische roman.
De favoriet van Esther Stui: Rebecca – Daphne du Maurier
Waarom is dit je favoriete boek?
‘Mijn lievelingsboek is nog steeds ‘Rebecca’ van Daphne du Maurier. Voor mij is deze klassieker een meesterwerk. Ik las het boek voor het eerst toen ik een jaar of veertien was. De onderhuidse spanning, het mysterieuze, het oog voor detail, het is alsof je zelf op landgoed Manderley rondloopt en het verhaal meebeleeft. Het boek heeft zeker invloed gehad op hoe ik zelf schrijf. Ik heb het boek zelfs verwerkt in mijn feelgoodroman ‘Twee zielen, één gedachte’.’
Maak kennis met Esther Stui
Esther Stui is de auteur van de feelgoodromans 'Pencarrow', 'Gewoon puur Emma', 'Het Rubens meisje', 'De onbeschoft aantrekkelijke man', 'Een klus voor twee', 'Vlinders', 'Twee zielen, één gedachte', 'Sprookje of luchtkasteel?', 'Zonsondergang' en 'God Jul!'. Ook heeft ze 'Valse start', een novelle als vervolg op 'Pencarrow', en 'Bloemen van Madelief', een kort verhaal in kerstsfeer, geschreven. Op 25 mei verschijnt 'Midsommar', na 'God Jul!' is dit het tweede deel van de Zweden-serie.
Met haar man woont Esther afwisselend in Zeeland en in Zweden. Ze geeft haar boeken in eigen beheer uit.
De favoriet van Hilde Veeren: De schelpenzoekers (The shell seekers) – Rosamunde Pilcher
Waarom is dit je favoriete boek?
‘Ik heb zoveel boeken die in mijn favorietenlijstje staan. Boeken die ik in een ruk uitlas, boeken die ik telkens weer aanraad aan mijn vrienden en boeken die me altijd zijn bijgebleven. ‘De schelpenzoekers’ (The shell seekers) van Rosamunde Pilcher is er ook zo een. Het verhaal gaat over het leven van Penelope; haar ouders, haar leven in Londen en Cornwall, haar ongelukkige huwelijk, de onbereikbare liefde en haar drie kinderen. Het is romantisch, maar zeker niet zoetsappig en de karakters zijn allemaal ijzersterk neergezet. Lezen dus!’
Maak kennis met Hilde Veeren
In het kort iets over mij: Ik ben Hilde Veeren, woon in het centrum van Amsterdam met dochter en man en ben hoofdredacteur van Elegance en Happy in Shape. Vorig jaar juni verscheen mijn debuutroman 'Duinroos', het eerste deel in de driedelige 'Cottage aan Zee'-serie. In november verscheen 'Maretak', het tweede deel. Op dit moment ben ik druk met het afronden van het derde deel…. de titel blijft nog even een verrassing. Ik ben dol op lezen en schrijven en dat mijn boeken nu in de winkel liggen is echt een droom die is uitgekomen. Het allerleukste aan mijn werk is misschien wel het contact met mijn lezers en alle lieve enthousiaste boekenbloggers, op social media en in real life.
De favoriet van Karin van Veldhoven: De Witte Zee van Bliksem – Rowena de Wit
Waarom is dit je favoriete boek?
‘Haar boek ‘De Witte Zee van Bliksem’ is origineel, spannend en heeft humor. Diverse magische wezens hebben hun eigen avontuur in het verhaal. Alle verhaallijnen worden netjes aan elkaar geknoopt en komen uit op een mysterieus einde. Het is boek voor iedere lezer die wil kennismaken met het genre fantasy. Het is het eerste boek van een serie over de magische wereld Linxuven.
Er ontstaat onrust tussen de tweelingzussen Coamh en Vevay als de demon, de Windheerser, zich met de meisjes gaat bemoeien. De heksen denken beide verschillend over de demon. Vevay ziet in hem de kwaadaardige demon met slechte bedoelingen. Coamh wil geloven in het goede in hem. Zij is ervan overtuigd dat elk magisch wezen het goede bezit. De Windheerser grijpt zijn kans en zorgt ervoor dat de onenigheid tussen de zussen alleen maar groter wordt. Wat gebeurt er dan met de zussen? Sluiten ze vrede en benutten ze elkaars magische kracht?’
Maak kennis met Karin van Veldhoven
Ik ben Karin van Veldhoven en schrijf fantasy boeken voor tieners. Het schrijven van fantasy verhalen is mijn passie. Andere fantasy schrijvers kunnen bij mij terecht voor advies/ tips en schrijfhulp voor hun manuscript.
'De Legende van het Moeras' is mijn debuut uit 2017. 'De Wisselaars – de gouden lemniscaat' is een boek, uitgegeven in 2022. Beide boeken zijn in eigen beheer uitgegeven. Verwacht deze zomer 2024 'De Wisselaars – de zwarte vonk'. Deel 2 van een serie.
De favoriet van Lois Bommestein: Nachtschade – Karin Slaughter
Waarom is dit je favoriete boek?
‘Dit is het eerste boek dat ik van Karin Slaughter las en ik was meteen fan van haar rauwheid qua schrijven maar ook qua vertelling. Zij windt er geen doekjes om, blijft bij de realiteit en het is tegelijkertijd ook erg spannend om te lezen. Zelfs nu kijk ik nog ieder jaar uit naar haar boek en lees ze met veel plezier.’
Maak kennis met Lois Bommestein
Ik ben Lois Blommestein, auteur van inmiddels tien boeken. Ik heb voornamelijk thrillers geschreven. Je kunt mij misschien kennen van de 'Machteloos'-trilogie of 'Gedraag je' en 'Denk aan mij'. Ik schrijf over mensenhandel, misbruik, huiselijk geweld, dat soort onderwerpen. Ook omdat ik het belangrijk vind om hierover te blijven vertellen.
De favoriet van Renske de Wolf: The Chronicles of Amber – Roger Zelazny
Waarom is dit je favoriete boek?
‘Toen ik een jaar of twaalf was, bestond er nog niet echt een YA (young adult) genre. Dus, nadat ik alle kinderboeken thuis had uitgelezen, begon ik de boekenkast van mijn vader te plunderen. Hij had allemaal boeken van de grote Fantasy en Science Fiction schrijvers van vroeger: Asimov (Foundation), Tolkien (The Lord of the Rings), Herbert (Dune) en Zelazny. Wat ik zo boeiend vind aan Zelazny, is dat hij personages creëert die eerder slecht zijn dan goed. Toen ik ‘The Chronicles of Amber’ voor het eerst las, had ik nog nooit een boek gelezen waarin de hoofdpersoon lekker egoïstisch en sluw te werk gaat. Zelazny schrijft dit op een manier waardoor de hoofdpersoon alsnog heel ‘likeable’ is. Een bijzondere combinatie! De dialogen zijn messcherp en vol humor. Het eerste boek in de serie komt uit 1970, dus er zitten wel wat aspecten in die in de tijdsgeest van de jaren ’70 gelezen moeten worden (zoals het oneindige gerook van sigaretten), maar desondanks blijft dit boek mij telkens verbazen. Ik probeer het minstens 1 keer per jaar opnieuw te lezen! Mocht je er een beter beeld bij willen vormen, dan is dit misschien een leuk weetje: de boeken van ‘A Game of Thrones’ zijn gebaseerd op ‘The Chronicles of Amber’.’
Maak kennis met Renske de Wolf
Op mijn zevende ben ik begonnen met het schrijven van verhalen en toneelstukjes en vanaf mijn dertiende ben ik in het Engels gaan schrijven. Ik schrijf nu nog steeds in het Engels en mijn boek ‘The Crowfield Chronicles’ is dan ook alleen in het Engels uitgegeven. Behalve een obsessie met Zelazny ben ik ook gefascineerd door Jane Austen. Ik denk dat de manier waarop deze twee schrijvers mij beïnvloed hebben ook enigszins te merken is in mijn boek: de achtergestelde vrouwen die proberen vooruit te komen met hun beperkte mogelijkheden in een wrede wereld waarin niemand te vertrouwen is. Deel 1 ‘The King of Wolves’ gaat over Rinna, die als pion wordt ingezet om te trouwen met een gunstige bondgenoot van haar vader, terwijl er tegelijkertijd allemaal bovennatuurlijke dingen met haar gebeuren die maar op één ding wijzen: dat ze een Elmentant is. En Elmentants worden door haar vader verbrand. Ik ben momenteel volop bezig met deel 2. Natuurlijk wil ik daar nog niks over verklappen, maar ik kan wel zeggen dat Rinna’s wereld een heel stuk groter gaat worden en dat ze een heleboel dingen in een ander licht zal zien.
De favoriet van Theo-Henk Streng: Lek – Don Winslow
Waarom is dit je favoriete boek?
‘Het boek ‘Lek’ van Don Winslow heeft ervoor gezorgd dat ik de draad van het schrijven weer op ben gaan pakken. Het boek is niet alleen goed in elkaar gezet, maar heeft ook een rauwe manier van vertellen. To the point, duidelijk en snel. Daar hou ik van. Het boek gaat over een door en door corrupte rechercheur van de NYPD en deed me denken aan serie ‘The Shield’, eveneens over een corrupte rechercheur.’
Maak kennis met Theo-Henk Streng
Theo-Henk Streng (1986) won in 2005 @WriteNownu en debuteerde in 2007 met 'De Nalatenschap'. Zijn nieuwste boeken zijn de horrorbundel 'Doodeng' en de thriller 'Stil zijn als de slangen bijten' over kindsoldaten in Afrika. De opbrengst van dit boek gaat naar War Child, omdat er helaas nog veel kinderen opgroeien in conflictgebieden.
Benieuwd naar de boeken uit dit artikel? Bestel de boeken bij o.a. Bol of Bruna of steun de lokale boekhandel! Ook zijn sommige boeken te vinden op Kobo Plus!
Hopelijk heb je genoten van deze eerste boekentips. De komende dagen kun je nog veel meer tips vinden op Veronique’s Boekenhoekje. Wil je niks missen? Abonneer dan hieronder!
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op Veronique’s Boekenhoekje? Abonneer je hieronder gratis op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.
Bedankt lieve auteurs!
Liefs,
Veronique
Dit artikel is niet gesponsord of betaald. Het is mijn eigen enthousiasme. Meer weten over samenwerkingen? Je leest het in de disclaimer.
Dit artikel bevat affiliate links. Koop je via mijn link een artikel (iets anders dan boeken mag ook) dan krijg ik een commissie! Jij merkt er niks van, maar je steunt wel Veronique’s Boekenhoekje. Meer informatie is hier te vinden.
Op zoek naar een proeflezer voor je verhaal? Ook voor korte verhalen of novelles! Meer informatie kun je hier vinden.