Recensie: De laatste trein naar vrijheid – Meg Waite Clayton

De laatste trein naar vrijheid

Toen ik de persmail over De laatste trein naar vrijheid van Meg Waite Clayton las, was ik verkocht. Ik ben gek op geschiedenis en een waargebeurd verhaal spreekt me altijd wel aan. Van Uitgeverij HarperCollins kreeg ik het boek opgestuurd. Toen het boek getipt werd bij DWDD, stond ik te popelen om te beginnen met lezen. Kon deze roman mijn verwachtingen waarmaken? Je leest het in mijn recensie.

Het verhaal van De laatste trein naar vrijheid

Dit staat op de achterkant van ‘De laatste trein naar vrijheid’:

Wenen, eind jaren dertig. De vijftienjarige Stephan en zijn beste vriendin Zofie-Helene hebben een zorgeloze jeugd, maar hun leven staat op het punt om te slaan. Stephan is Joods en Zofie-Helene is de dochter van een opstandige krantenuitgever. Als Hitler de macht grijpt, slaat het noodlot toe.
Maar er is licht in de duisternis. De Nederlandse verzetsstrijder Truus Wijsmuller-Meijer zet haar leven op het spel om Joodse kinderen naar veiliger gebied te smokkelen, terwijl landen hun grenzen sluiten. Als Groot-Brittannië aangeeft kinderen uit het Duitse Rijk toe te laten, is ’tante’ Truus vastberaden en dwingt ze toestemming af van de gevreesde SS’er Adolf Eichmann om de kinderen te redden…
In een race tegen de klok begeleidt ze Stephan, Zofie-Helene en uiteindelijk duizenden anderen kinderen op een levensgevaarlijke tocht naar een onzekere toekomst. Kan ze de kinderen – en zichzelf – in veiligheid brengen?

Mijn mening

‘De laatste trein naar vrijheid’ is een aangrijpend en spannend verhaal. Toch begint dit verhaal een tikkeltje langzaam. Dit komt door de uitgebreide informatie over de personages en achtergronden. Hier moet je even ‘doorheen’ lezen. Daarna neemt het verhaal een wending en wordt het spannend.

Het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Truus Wijsmuller-Meijer. Dit geeft het verhaal een emotionele lading. Sommige gebeurtenissen raakte me. Ik las steeds kleine stukjes, omdat ik merkte dat ik er emotioneel van werd. Hierdoor duurde het langer voor het boek uit was. Was het dan een minder goed boek? Nee, maar soms werd ik overmand door emoties en dan is een ander boek fijner.

Er zijn vier verschillende verhaallijnen en daar moet je even aan wennen. Hoe verhouden de verhaallijnen zich tot elkaar? Het is even aftasten. Sommige verhaallijnen vond ik interessanter dan andere. De hoofdstukken verschillen in lengte en dit zorgt ervoor dat soms de vaart uit het verhaal ging.

Meg Waite Clayton heeft een hele mooie stijl. Je merkt dat er veel onderzoek in dit verhaal zit. Misschien kloppen sommige details niet, maar dat stoorde mij niet tijdens het lezen.

De laatste trein naar vrijheid is een aangrijpend verhaal.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij HarperCollins voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van De laatste trein naar vrijheid

Auteur: Meg Waite Clayton
Uitgever: Uitgeverij HarperCollins
Aantal pagina’s: 480
ISBN ebook: 9789402759365 
Prijs ebook: €13,99
ISBN paperback: 9789402704815 
Prijs paperback: €21,99

2 Replies to “Recensie: De laatste trein naar vrijheid – Meg Waite Clayton”

  1. Lijkt me idd een mooi boek. Heb er echter het laatst jaar veel gelezen over dit onderwerp en over de kampen. Ben nu een beetje verzadigt van al het leed wat er in beschreven staat. Dus maar even wachten met weer een boek aanschaffen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge

Ontdek meer van Veronique's Boekenhoekje

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder