Recensie: De Slavenring – Simone van der Vlugt

De slavenring

Gisteren kwam al de recensie van ‘De bastaard van Brussel’ online. Vandaag heb ik nog een recensie van een historisch jeugdboek van Simone van der Vlugt voor je. Ik las De slavenring. Ik vertel je snel meer over dit boek. Lees je mee?

Het verhaal van De slavenring

Hier gaat ‘De slavenring’ over:

Het is de eerste eeuw na Christus. De zeventienjarige Folkrad groeit op als zoon van het stamhoofd van de Cananefaten in het Rijnland, dat voor een deel door de Romeinen is bezet. Het is de bedoeling dat Folkrad eens zijn vader zal opvolgen, maar de goden beschikken anders.
Door een noodlottige actie roept Folkrad de wraak van de Romeinen af over zijn dorp; de nederzetting van de Cananefaten wordt platgebrand en alle bewoners worden gedood. Folkrad weet op het nippertje aan de slachting te ontkomen. Hij wordt gevangengenomen en meegevoerd naar Italië, waar hij als slaaf wordt verkocht.
Na vele omzwervingen komt hij terecht in de villa van Heer Lucius in Pompeï. Folkrads meester is niet slecht voor zijn slaven en bij hem ontdekt Folkrad de rijkdom en de kennis van de Romeinen. Lucius’ zoon Marcus gaat heel wat respectlozer met zijn slaven om en uiteindelijk besluit Folkrad er vandoor te gaan.
Terwijl de Vesuvius op de achtergrond steeds dreigender begint te rommelen, vlucht Folkrad naar een nabijgelegen havenstad waar hij een schip hoopt te vinden dat hem terug kan brengen naar het Rijnland. Tijdens zijn vlucht ziet hij tot zijn ontzetting dat de Vesuvius uitbarst. Zouden de bewoners van de villa op tijd zijn ontkomen…?

Mijn mening

‘De slavenring’ is een spannend verhaal met heftige gebeurtenissen, zoals de slavernij. Je voelt de emoties in dit historische jeugdboek van de pagina’s spatten. Soms benam het me de adem. Het is zo levensecht.

Simone van der Vlugt neemt je mee naar het Romeinse leven. Je waant je in de stad Pompeï en je kan bijna de hitte van de Vesuvius voelen. Het is bizar goed gedaan.

De personages komen echt tot leven. Folkrad is een krachtig personage met een mooie ontwikkeling. Je voelt de machteloosheid wanneer het dorp wordt aangevallen, maar je voelt ook het verdriet om zijn familie of de verbazing als hij in Pompeï komt. Deze gevoelens maken hem heel menselijk.

Simone van der Vlugt combineert in deze historische jeugdroman het slavernijverleden tijdens de Romeinse tijd met de uitbarsting van de Vesuvius. Dit gegeven maakt het voor de geschiedenisliefhebber een aanrader.

Aan het einde staat er een uitleg over wat er waar is en wat de verbeelding van de schrijver is. Dat geeft het verhaal net iets extra’s.

Meer weten over 25 jaar Simone van der Vlugt? Lees dan dit artikel.

De slavenring is spannend met heftige gebeurtenissen. Het zit vol emotie.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Lemniscaat voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van De slavenring

Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgever: Lemniscaat
ISBN paperback: 9789047712626 
Prijs paperback: €15,-

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge

Ontdek meer van Veronique's Boekenhoekje

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder