Recensie: Reis naar de Middellandse Zee en de Zwarte Zee met het vrachtschip Clio in 1926 – Aart de Veer

Reis naar de Middellandse Zee en de Zwarte Zee met het vrachtschip Clio in 1926

Toen ik in de catalogus van Uitgeverij Elmar het boek Reis naar de Middellandse Zee en de Zwarte Zee met het vrachtschip Clio in 1926 van Aart de Veer zag, was ik verkocht. Ik ben gek op geschiedenis. Dit boek geeft een uniek kijkje in het leven op een vrachtschip in 1926. In mijn recensie vertel ik je meer over dit boek. Lees je mee?

Het verhaal van Reis naar de Middellandse Zee en de Zwarte Zee met het vrachtschip Clio in 1926

Dit staat op de achterkant van het boek:

Twee vrouwen van twee generaties geven hun visie op de Mediterrane wereld van 1926
In 1926 reisde het verloofde paar Gerrit de Veer en Tonnie Berdenis van Berlekom, samen met Tonnies oom en tante, Jo en Pau Berdenis van Berlekom-Tilanus, per vrachtschip ‘Clio’ naar de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Ze bezochten o.a. de havensteden Algiers, Athene, Smyrna, Istanboel, Bourgas en Constantza.
Het dagboek van Tonnie over deze reis is bewaard gebleven en compleet opgenomen in deze uitgave, evenals veel van de door haar genomen ‘kiekjes’. De brieven die Pau over dezelfde reis schreef aan haar familieleden zijn ook teruggevonden, en fragmenten hieruit vormen een waardevolle aanvulling op het dagboek. Twee vrouwen van twee generaties beschrijven hun belevenissen op de boot en in de havensteden, en geven hun visie op de Mediterrane wereld van 1926.
Aart A. de Veer (1940), zoon van Gerrit en Tonnie, heeft deze uitgave verzorgd door de manuscripten te ontcijferen, uit te typen en in ruime mate van voetnoten te voorzien. Een reconstructie van de route is als losse kaart achterin het boek opgenomen. Het resultaat is een boeiend verslag van een reis die bijna honderd jaar achter ons ligt.

Mijn mening

De titel van het boek valt direct op, want hij is namelijk ontzettend lang. Een titel die de lading van een boek dekt, is prima. Alleen deze titel is wel heel lang. Ik onthield de titel ook niet goed.

Het verhaal begint met een goede duiding. Als lezer krijg je een duidelijke context mee. Dit geeft later houvast voor het lezen van het boek.

Het dagboek en de brieven zijn opgenomen in dit boek en er is bijna niks veranderd aan de stijl of spelling uit 1926. Hier en daar is het een beetje aangepast om het beter leesbaar te maken, maar in het algemeen vallen de aanpassingen mee. Aart de Veer geeft in de voetnoten prachtig commentaar op het verhaal. Hier komt zijn mooie stijl goed tot zijn recht. Hij heeft ook een goed gevoel voor humor.

De dagboeken en brieven zijn geschreven in 1926. Je moet houden van de oude stijl en de spelling uit die tijd. Ik vind het heerlijk. Het is namelijk heel elegant. Daarnaast is het goed te lezen.

De oude foto’s zijn een prachtige toevoeging en maken van dit boek een waardevol document. Je gaat op reis naar een andere wereld in een andere tijd.

Reis naar de Middellandse Zee en de Zwarte Zee met het vrachtschip Clio in 1926 is een mooi verhaal over een reis naar een andere wereld in een andere tijd.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Elmar voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Reis naar de Middellandse Zee en de Zwarte Zee met het vrachtschip Clio in 1926

Auteur: Aart de Veer
Uitgever: Uitgeverij Elmar
ISBN paperback: 9789038927299
Prijs paperback: €16,99

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge

Ontdek meer van Veronique's Boekenhoekje

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder