Voor het boek: Interview met Rosemarijn Milo over Rollenspel – Herinneringen uit een doolhof
In Voor het boek interview ik een schrijver over zijn of haar boek voordat het boek daadwerkelijk in de (online) winkels ligt. Aan de hand van vijf korte vragen komen we meer te weten over het nieuwste boek. Deze Voor het boek staat in het teken van ‘Rollenspel – Herinneringen uit een doolhof’ van Rosemarijn Milo.
Het verhaal van Rollenspel – Herinneringen uit een doolhof
Rosemarijn Milo heeft inmiddels twee verhalenbundels over Frankrijk en vier historische romans op haar naam staan.
Nu heeft ze haar eigen historie, herinneringen uit een lang leven, aan het papier toevertrouwd. Zij beschrijft de vele rollen die ze zowel in haar persoonlijke als in haar beroepsleven heeft gespeeld; altijd meerdere tegelijk en in talloze combinaties. De hoogtepunten gaan hemelhoog, de dieptepunten zijn afgronden. De zoektocht in een leven, waaraan ze zich ‘met onvoorwaardelijkheid heeft blootgesteld’.
De schrijfster levert het beste bewijs dat de werkelijkheid de verbeelding in rijkdom verre overtreft. Ze beschrijft die werkelijkheid met overgave en precisie. Soms speels, altijd fascinerend. De lezer zal zich afvragen welke romanschrijver dit leven had kunnen bedenken.
Het interview
Hoe kwam je op het idee om dit verhaal te schrijven? Wat inspireerde je?
Na mijn eerste verhalenbundel over Frankrijk, Brieven uit La Dominance, 2012, (gevolgd door een tweede, Hopeloos verliefd op Frankrijk!, 2022), ben ik in 2017 begonnen met een drietal biografische romans over mijn grootmoeder en grootvader van moederskant, en over mijn moeder. Deze boeken hangen zozeer samen, dat ik ze ‘een drieluik’ heb genoemd. Ze zijn achtereenvolgens verschenen in 2019, 2020 en 2021. Al schrijvende realiseerde ik me dat een van de centrale thema’s in deze vertellingen ook een grote rol speelt in mijn eigen leven. Zo ben ik op het idee gekomen om mijn eigen verhaal te gaan schrijven.
Kun je iets meer vertellen over het schrijfproces van dit boek?
De titel ‘Rollenspel’ zoemde al een hele tijd door mijn hoofd. Voordat ik daadwerkelijk aan het schrijven begon, heb ik een analyse gemaakt van het aantal rollen dat ik in mijn privé- en beroepsleven heb gespeeld. Ik kwam uit op een kleine dertig, waarvan ik er zesentwintig heb gekozen voor deze autobiografie. Tot de voorbereidende werkzaamheden hoorde ook het herlezen van een uitgebreide handgeschreven correspondentie en het uittikken ervan. Die schrijverij (met een onbekende) heeft geduurd van 1997 tot 2001. Bij het uitwerken realiseerde ik me dat mijn leven niet alleen heeft bestaan uit dat grote aantal rollen, maar ook een moeilijke zoektocht is geweest naar mijn identiteit en bestemming. Daarom heb ik besloten te kiezen voor de ondertitel ‘Herinneringen uit een doolhof’. Tijdens het schrijven heb ik gemerkt dat ik het beste allerlei stukken uit die briefwisseling van rond vijf en twintig jaar geleden kon combineren met mijn herinneringen zoals ik ze in het heden beleef.
Wat vond je leuk aan het schrijven van dit verhaal? En wat niet?
Het leuke en verrassende aan het schrijven was dat ik gelukkig veel heb vastgelegd, en nu teruggevonden, in mijn hiervoor genoemde correspondentie. Ik bleek heel wat vergeten te zijn. Als ik die brieven niet had geschreven, zou er van deze autobiografie niets terecht zijn gekomen. Er zat natuurlijk ook een heel moeilijke kant aan mijn geschrijf. Ik moest heel wat emoties opnieuw beleven en heel wat narigheid – en dat is een understatement – weer onder ogen zien.
Kun je iets vertellen over de hoofdpersonen?
De hoofdpersoon ben ik natuurlijk zelf! Verder spelen, en dat zal ook niet verbazen, mijn ouders, broers, kinderen, collega’s en vrienden een heel belangrijke rol. Voor de voornamen van verschillende personen leek het me goed een pseudoniem te gebruiken.
Wat wil je de lezers nog meegeven over dit boek
Zoals sommige soorten muziek geen easy listening zijn, denk ik dat dit boek geen easy reading is. Het bevat heel veel informatie en je moet rustig de tijd nemen om het geschrevene tot je door te laten dringen. Ik heb daarom voorin een paar korte stambomen opgenomen. Daarnaast heb ik een lijst gemaakt van de muziekstukken waarover ik spreek met de vindplaatsen ervan op YouTube.
Ik dank Veronique hartelijk voor haar rol als proeflezeres en voor dit interview. Ik zie erg uit naar het verschijnen van mijn nieuwe boek.
‘Rollenspel – Herinneringen uit een doolhof’ verschijnt eind november/begin december. Benieuwd naar dit boek? Reserveer dit boek bij o.a. Bol.com of Bruna of steun de lokale boekhandel!
Meer lezen van Rosemarijn Milo?
- Het hoge woord
- Eén jaar uit het leven van P.M.C.J.S.
- Een vervlogen droom
- Voordat alles beter werd
- Hopeloos verliefd op Frankrijk!
Bedankt Rosemarijn voor het interview!
Liefs,
Veronique
Dit artikel is een samenwerking. Meer informatie lees je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.
Op zoek naar een proeflezer voor je verhaal? Ook voor korte verhalen of novelles! Meer informatie kun je hier vinden.
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op Veronique’s Boekenhoekje? Abonneer je hieronder gratis op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.
Hartelijk dank, Veronique, voor het interveiw! Je hebt er een mooie presentatie van gemaakt.
Rosemarijn Milo
Ik verschrijf me! Het moet natuurlijk interview zijn
Dankjewel voor je lieve reactie! Graag gedaan!